A megújult Önkormányzati Hivatal Falunap 2016 Szabadság tér Horgásztó

A magyar Országgyűlés a napokban több olyan fontos változásról döntött, amely közvetlenül érinti településünk polgárait is. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

 

  1. Családi házak kéményellenőrzése

Az eddigi előírások szerint a családi házak tulajdonosainak évente/kétévente lehetővé kellett tenni, hogy az ingatlanon lévő kéményeket ellenőrizzék. A jövőben ez megváltozik. A tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást, továbbá meghatározhatják ennek időpontját is.

  1. Fúrt kutak engedélyeztetése

Egy törvénymódosítással eltörölték a házi vízigény kielégítésére szolgáló, 80 méternél nem mélyebb kutak engedélyezési és bejelentési kötelezettségét. Változás továbbá, hogy ahol a vízjogi engedélyezési eljárás megmarad – tehát a 80 méternél mélyebb, vagy nem házi vízigényt kiszolgáló kutak esetében -, az eljárásért ott sem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni.

  1. Mezőgazdasági vízhasználat

A mezőgazdasági tevékenység során felhasznált vízmennyiségnél emelkedik vízkészletjárulék-mentesen felhasználható mennyiség. Öntözésnél 50 ezer köbméter/év helyett 400 ezer köbméter/év, a halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 ezer köbméter/év helyett 300 ezer köbméter/év lesz a járulékmentes vízmennyiség.

  1. Közigazgatási szankciók

A helyi önkormányzatok képviselő-testülete rendeletében meghatározott kötelezettségek elmulasztása esetére közigazgatási szankciót állapíthat meg. Az új jogszabály bevezeti a figyelmeztetés lehetőségét, amely még nem jelent közvetlen joghátrányt az ügyfeleknek. Létrehozták a közigazgatási óvadék intézményét is, amely a figyelmeztetés és a közigazgatási bírság közti átmenetet jelenti. A közigazgatási óvadék egy év jogkövető magatartás után visszajár az ügyfélnek. A törvény szerint a hatóság maximálisan a kiszabható legmagasabb közigazgatási bírság összegének a felét szabhatja ki azokra, akiket a megelőző három évben nem bírságoltak.

Ügyfélfogadás

telefon

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

Ügyfélfogadás:          

Hétfő 8.00 – 12.00 13.00 – 17.30
Szerda 8.00 – 12.00 13.00 – 16.30
Péntek 8.00 – 12.00  

Elérhetöség

Elerhetoseg

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

Elérhetőség:

Telefon: (06-27)-590-095

Cím: Sződliget, Szent István u. 34-36, 2133

Közérdekű adatok

Public33

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

kozadatkereso logo1