A megújult Önkormányzati Hivatal Falunap 2016 Szabadság tér Horgásztó

Már két éve, hogy önkormányzatunk úgy döntött, hogy szeretne bekapcsolódni Európa vérkeringésébe.

Ezért rendszeresen részt veszünk különböző közvetlen EU-s pályázaton. Néha pályázóként, néha projektpartnerként. Ezért március közepén Brüsszelben voltam egy háromtagú küldöttség élén. Egy olyan projektben dolgoztunk, aminek a témája a szolidaritás. Sződliget árvízveszélyezett, ezért fontos számunkra az, hogy szükség esetén külső segítséget is kaphassunk.

IMG 1470

A projektgazda Brüsszel egyik kerülete, Jette volt. A meghívók két dolgot kötöttek ki. Az egyik az, hogy utazásra nem használhatunk fel többet személyenként 100 eurónál. A másik az, hogy 14.00 óráig foglaljuk el a szállást (Anderlecht kerületben) és 15.00 óráig érjünk oda a Jette kerületben lévő Művelődési Központba. Egyébként a teljes költséget: tehát a szállást, az étkezést - és utólagos elszámolással a közlekedést is - az EU fizeti. Takarékoskodnunk kellett, hogy kijöjjünk a keretből. Fapados járattal mentünk Charleroi reptérig, onnan pedig tömegközlekedéssel Brüsszelbe.

Ahogy Magyarországon, úgy Belgiumban is a tömegközlekedést sokan, sokféle ember használja. Talán az első órában szokatlan volt a látvány, hogy a villamosan ülnek sárga, illetve fekete bőrű emberek és némelyik nő fején kendő van. De pár megálló után ez elmúlt. Sőt, ahogy lopva megnéztem az arcokat, ugyanazt az elgyötörtséget, fáradtságot láttam rajtuk, mint itthon, a munkából hazatérő emberek arcán. Ezek bizony mind egyszerű melósok, akik azt az aljamunkát végzik, amit már a kelet-európaiak nem, a született belgák pedig pláne nem végeznek el. Ugyanebben az időben a szlovéniai Skofje Loka városban a kisebbségek helyzetéről szólt a diskurzus. Sződliget itt is képviseltette magát. Fontos megjegyezni, hogy az összes költséget ebben az esetben is a projektgazda fedezte egy uniós pályázatból.

Azt gondolom, hogy EU-s polgárként mindenki számára fontos az, hogy ilyen projektekben részt vegyünk. Szeretném kérni azt, hogy jelentkezzenek az önkormányzatnál az olyan sződligeti lakosok, akiket érdekel egy ilyen projektben való részvétel és jól beszélnek angolul. Szívesen delegáljuk őket egy-egy külföldi megbeszélésre azért, hogy képviseljék Sződligetet.

Juhász Béla

Ügyfélfogadás

telefon

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

Ügyfélfogadás:          

Hétfő 8.00 – 12.00 13.00 – 17.30
Szerda 8.00 – 12.00 13.00 – 16.30
Péntek 8.00 – 12.00  

Elérhetöség

Elerhetoseg

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

Elérhetőség:

Telefon: (06-27)-590-095

Cím: Sződliget, Szent István u. 34-36, 2133

Közérdekű adatok

Public33

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

kozadatkereso logo1