A megújult Önkormányzati Hivatal Falunap 2016 Szabadság tér Horgásztó

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Több irányból érkező információk alapján Sződliget Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az április 13-án megtartott ülésén határozatban fejezte ki tiltakozását a közigazgatási határától nem messze található – korábban kavicsbányaként ismert – terület építési hulladékkal történő tervezett feltöltése ellen.

 

Lakossági megkeresésre indult tájékozódás nyomán – a márciusi váci testületi ülésen immár megerősítve – derült ki az a sződligetieket nyugtalanító fordulat, mely szerint mégis elkezdheti a vállalkozó egy, a településünk északi határán lévő terület hulladékkal való feltöltését. Már eltelt jó pár esztendő azóta, hogy a váci önkormányzat a „4-es számú kavicsbányaként” ismert és az évek során gazdag növény- és állatvilággal benépesült helyszín környékére szabadidőparkos koncepciót ígért.

A megvalósítatlan elképzelések után egy vállalkozás megvásárolta a területet és oda több százezer köbméter építési hulladék lerakását tervezte. Ezt első fokon az illetékes hatóság környezetvédelmi szempontok miatt elutasította. Ám a fellebbezés nyomán a váci polgármesteri hivatal jegyzője – megváltoztatva korábbi állásfoglalását - az engedély kérelmet a váci szabályozással összhangúnak írta le, így a megyei kormányhivatal illetékes hatósága az elsőfokú tiltó határozatot megsemmisítette.

Amennyiben ez az elképzelés megvalósulna, az a rosszemlékű Chinoin-természeti katasztrófához hasonlóan közvetlen kihatással lehet a talaj minőségére, veszélyeztetné a sződligeti kutak vizét, a környezetet, az ott kialakult gazdag növény- és állatvilágot. Nem beszélve arról, hogy településünk északi határától nem messze tulajdonképpen egy szemétlerakó valósulna meg.

Ezért nem csupán a közvetlenül érintett váciak tiltakoznak a bányató építési törmelékkel való feltöltése ellen, hanem településünk lakói az önkormányzatunkhoz a durva környezetkárosító terv ellen tiltakozó levelet. Ennek hatására a képviselő-testület egyhangú határozatot hozott:

Sződliget Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete – egyetértve az érintett lakosság véleményével – tiltakozik a település környezetét várhatóan közvetlenül is romboló azon elképzelés ellen, mely a Vác közigazgatási területén lévő volt kavicsbánya építési törmelékkel történő feltöltésére irányul. Felkéri a polgármestert, hogy keresse meg levélben Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületét és tegyen javaslatot arra, hogy ők is lépjenek fel a közigazgatásilag hozzájuk tartozó területen zajló ezen környezetkárosító elképzelés ellen.

Juhász Béla polgármester

Sződliget

Ügyfélfogadás

telefon

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

Ügyfélfogadás:          

Hétfő 8.00 – 12.00 13.00 – 17.30
Szerda 8.00 – 12.00 13.00 – 16.30
Péntek 8.00 – 12.00  

Elérhetöség

Elerhetoseg

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

Elérhetőség:

Telefon: (06-27)-590-095

Cím: Sződliget, Szent István u. 34-36, 2133

Közérdekű adatok

Public33

Sződligeti Közös Önkormányzati Hivatal

kozadatkereso logo1